چاپ        ارسال به دوست

محمدرضا بهرامن، رئیس خانه معدن ایران:

موفقیت چشمگیر بخش معدن ایران در اکسپو/ بازدید ۴۷۰ هزار نفر از سالن معدن و صنایع معدنی پاویون ایران در اکسپو

رئیس خانه معدن ایران گفت: هفته معدن از ۲۷ آذر تا ۴ دی سال‌جاری در محل پاویون کشورمان در اکسپو ۲۰۲۰، با هدف ارتقای جایگاه و توسعه فرهنگ معدن‌کاری و همچنین ایجاد انگیزه سرمایه‌گذاری در بخش معدن کشور برگزار ‌می‌شود.

به گزارش روابط عمومی و امور بين الملل شركت سهامی نمايشگاه های بين المللی ج.ا.ايران به نقل از اخبار نمایشگاه ها، رویداد جهانی اکسپو از ۹ مهرماه سال جاری به مدت ۶ ماه در شهر دبی امارات در حال برگزاری است و جمهوری اسلامی نیز برای نمایش توانمندی ها و ظرفیت های ملی در این رویداد حاضر شده است. پاویون جمهوری اسلامی ایران در اکسپو ۲۰۲۰ دبی به گواه دیدگاه های کارشناسان، بازدیدکنندگان خارجی و رسانه ها جزو پاویون های برتر اکسپو شناخته شده است.

یکی از بخش هایی که نقش غیرقابل انکاری در موفقیت های پاویون ایران داشته است بخش معدن ایران است که برای اولین بار در رویداد جهانی شرکت کرده است.

ایران با دارا بودن ۶۸ نوع ماده معدنی و ۳۷ بیلیون تن ذخایر کشف شده و ۵۷ بیلیون تن ذخایر بالقوه در میان ۱۵ قدرت معدنی دنیا قرار گرفته است و حضور در اکسپو فرصت ویژه ای برای شناسایی این ظرفیت های عظیم به جهانیان و جذب سرمایه گذارن خارجی است، بی تردید موفقیت بخش معدن ایران در اکسپو که با استقبال چشمگیری نیز از سوی بازدیدکنندگان و مقامات خارجی همراه شده است، مرهون زحمات مدیران صنعت معدن و پاویون جمهوری اسلامی ایران است.

اخبار نمایشگاه ها، در رابطه با ظرفیت های بخش معدن ایران و برگزاری هفته معدن ایران در اکسپو ۲۰۲۰ دبی با محمدرضا بهرامن،رئیس خانه معدن ایران گفت و گویی انجام داده است:

هفته معدن ایران در اکسپو۲۰۲۰ دوبی با چه اهداف و رویکردی برگزار می شود؟

نمایشگاه جهانی (اکسپو) یک روادید بسیار مهم و پر اهمیت عرصه جهانی است.نمایشگاه‌های جهانی موضوعاتی جهانی را که بازتاب تجربیات متنوع بشر هستند را در بر می گیرند، اکسپ) یک رویداد بسیار مهم و پراهمیت در عرصه جهانی است؛ رویدادی غیر انتفاعی و محلی برای نمایش دستاوردهای اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی، علمی کشورها و دورنمای توسعه آنها است.از سوی دیگر نمایشگاه های اکسپو، بیشتر جنبه نمایشی داشته و از لحاظ بازرگانی عملاً خنثی هستند و در واقع این نمایشگاه با نمایشگاه های تجاری که اغلب برگزار می شود متفاوت است.

اکسپو فرصت ویژه‌ای برای جذب سرمایه‌گذار خارجی و معرفی توانمندی های بخش معدن ایران به دنیا محسوب می‌شود.

هفته معدن از ۲۷ آذر تا ۴ دی سال‌جاری در محل پاویون کشورمان در اکسپو ۲۰۲۰، با هدف ارتقای جایگاه و توسعه فرهنگ معدن‌کاری و همچنین ایجاد انگیزه سرمایه‌گذاری در بخش معدن کشور برگزار ‌می‌شود.

بر اساس برنامه‌ریزی‌های انجام شده هر روز این هفته به یکی از بخش‌های معدن کشور اختصاص داده شده است گفت: روزهای هفته معدن شامل، معدن و مصالح ساختمان و سنگ نما، معدن و صنعت مس، معدن و صنعت سرب، معدن و صنعت آلومینیوم، معدن و سنگ آهن و فولاد، معدن و طلا و معدن و بخش استارت‌آپ‌ها می‌شود.

هفته معدن ایران در اکسپو۲۰۲۰ دوبی چه نقشی در شناسایی ظرفیت های صنعت معدن ایران به جهانیان دارد. و چه تاثیری در جذب سرمایه گذران خارجی خواهد داشت؟

کشور ایران موقعیت و پتانسیل‌های منحصر به ‌فرد از نظر سرمایه‌گذاری در معادن و صنایع معدنی دارد و در عمده پتانسیل‌ها که برای یک سرمایه گذاری معدنی مورد نیاز است این کشور موقعیت ویژه دارد.

کشور ایران با دارا بودن ۶۸ نوع ماده معدنی و ۳۷ بیلیون تن ذخایر کشف شده و ۵۷ بیلیون تن ذخایر بالقوه در میان ۱۵ قدرت معدنی دنیا با دارا بودن ۷ درصد منابع معدنی جهان جای گرفته، اما به رغم این حجم ذخایر تنها کمتر از یک درصد تولید ناخالص ملی کشور را تولیدات معدنی تشکیل می‌دهند که این میزان تولید با ذخایر تناسب چندانی نداشته و نشان از این دارد که ایران می‌تواند در آینده به بهشت سرمایه گذاران معدنی تبدیل شود.

در سال ۲۰۱۲ سازمان تجارت جهـانی مطالعات جامعی را برای تامین منابع معـدنی جهان تا سال ۲۰۳۵ انجام داد. در این مطالعات ایران به عنوان یکی از تأمین‌ کنندگان اصلی مواد معدنی جهانی در ۳۰ سال آینده به خصوص در بخش سنگ آهن شناخته شد. البته کانی‌های اصلی فلزی شامل آهن، سرب، روی، مس، تیتانیوم و عناصر کمیاب که نقش موتور توسعه در جهان جدید را بازی می‌کند در ایران از نظر ذخایر شرایط منحصر به فردی دارد و به رغم استخراج نسبتا کم با توجه به پتانسیل در این کانی‌ها ایران صادر‌کننده این مواد است. بهترین روش برای ورود به بازار و سرمایه‌ گذاری مواد معدنی ایران تمرکز بر منابع دست نخورده عمیق و همچنین مناطق بکر و دست نخورده است و این منابع تشنه انجام عملیات اکتشاف، تجهیز و استخراج با تکنولوژی روز دنیا هستند. ایران در منطقه‌ای واقع شده که کشورهای اطراف آن مانند ترکیه و عربستان و کشورهای حوزه خلیج فارس با توجه به آهنگ رشد و توسعه اقتصادی به منابع معدنی نیاز دارند و این در حالی است که این کشورها از نظر ذخایر معدنی بسیار فقیر هستند؛ حتی این کشورها در صنایعی مانند فولاد سرمایه گذاری هم کرده‌اند اما مواد اولیه آنها وارداتی است و ایران می‌تواند منبع خوبی برای تامین نیازهای این کشورها که به سرعت در حال افزایش است محسوب شود. سومین امتیاز ایران برای سرمایه گذاری وجود زیربناهای خوب در این کشور است. ایران در خلیج فارس بدون احتساب جزایر، ۱۴۰۰ کیلومتر مرز آبی و بنادر متعددی دارد و از این طریق به آب‌های آزاد و بازارهای جهانی دسترسی نسبتا راحت و ارزانی دارد. این پتانسیل موجب می‌شود تولیدات معادن و صنایع معدنی با کمترین هزینه به بازار‌های جهانی عرضه شود. ایران با ۱۸ درصد منابع گاز و ۹ درصد منابع نفت در بین کشورهای معدنی دنیا موقعیت منحصر به‌ فردی برای تامین انرژی فعالیت‌های معدنی به‌خصوص در فرآوری و فلزات دارد و قیمت انرژی در ایران با توجه به منابع عمده بعضا تا۵۰ درصد قیمت جهانی است و این موقعیت شرایطی را فراهم می‌کند که شرکت‌های بزرگ کل عملیات مرتبط با معدن را از استخراج، صنایع تولید فلزات به خصوص فولاد در ایران با قیمت تمام شده مناسب انجام دهند و به بازارهای نزدیک منطقه صادر کنند. ساختار زمین‌شناسی ایران از نظر منابع معدنی به کشورهای شرقی و شمالی ایران گسترش یافته است. کشور افغانستان در غرب ایران، کشورهای آسیای میانه و جمهوری‌های سابق اتحاد شوروی مانند تاجیکستان و ازبکستان منابع معدنی قابل توجه و اقتصادی دارند اما نقطه ضعف این کشورها عدم دسترسی به آب‌های آزاد و نداشتن زیربناهای مناسب مانند راه آهن، جاده، نیروی انسانی متخصص و انرژی است. استقرار و سرمایه گذاری در ایران دسترسی به ذخایر این کشورها را به راحتی امکان پذیر می‌کند زیرا تنها راه دسترسی این کشورها به آب‌های آزاد به‌منظور صادرات محصولات معدنی، خلیج فارس و کشور ایران است و وجود شبکه عظیم راه‌آهن که به عمده این کشورها اتصال دارد و جاده‌های مناسب، از یک طرف و قیمت مناسب انرژی در ایران از طرف دیگر هزینه‌های سرمایه گذاری در آن کشورها را کاهش می‌دهد به همین دلیل ایران دروازه ورود به بازارهای سـرمایه گذاری معـادن در کشـورهای غرب آسیا و آسیای میانه است. که در حال حاضر به دلیل مشکلات اساسی زیربنایی که گفته شد عمده ذخایر معدن این کشورها دست‌نخورده باقی مانده است.

مهمترین دستاوردهای حضور بخش معدن ایران در اکسپو ۲۰۲۰ دبی چه بوده است؟

توسعه اقتصادی هر کشوری به کارآیی و ترکیب بهینه بخش‌های مختلف اقتصادی اعم از صنعتی، خدمات و کشاورزی بستگی دارد و برای رسیدن به توسعه پیشرفته باید رابطه شدیدی بین سه بخش اقتصادی یاد شده وجود داشته باشد اما در این میان نقش صنعت علی‌ الخصوص صنعت معدنکاری در اقتصاد جهانی و روند توسعه کشورها بر کسی پوشیده نیست چرا که این بخش صنعت با سهم ۴۰ درصدی از ارزش تولید ناخالص جهان، نقش خطیری در رشد و توسعه اقتصادی کشورها ایفا می کند.

آنچه که امروزه باعث تفاوت درجه توسعه یافتگی کشورها شده، میزان فعالیت‌های صنعتی این کشورها و توان نیروی کار آنها در ارتقای کمی و کیفی تولیدات کارخانه‌ای است. در کشورهای در حال توسعه، قدرت تولید نیروی انسانی در صنعت به طور قابل ملاحظه‌ای بیشتر از بخش کشاورزی است، چرا که توسعه صنعت سبب افزایش میزان جمعیت فعال شاغل در حرفه های صنعتی، رشد افزوده و ارتقای درآمد های سرانه می شود.

شواهد نشان می‌دهد که تحقق پیشرفت های فنی و فناوری طی سه قرن اخیر سبب رشد و توسعه اقتصادی کشورهای پیشرفته شده است، این کشورها هرکدام با فاصله زمانی متفاوت به مرحله صنعتی شدن رسیده اند و ناگهان پس از رسیدن به این مرحله خیزش بزرگ خود را در توسعه اقتصادی آغاز کردند.

در مورد ایران باید بگویم، در حال حاضر سیاستگذاری صنعتی در ایران باید به گونه‌ ای باشد که شرایط ثبات اقتصادی را با اتخاذ سیاست های اقتصادی سازگار با توسعه صنعتی فراهم کنیم و برای دستیابی به توسعه صنعتی نیازمند تجارت متکی برصادرات صنعتی هستیم که عامل مهمی برای ارتقاء رقابت‌ پذیری صنعتی (علی الخصوص در بخش معدن) است؛ با قرار گرفتن ایران در زنجیره تولید جهانی، همگام با فرایند جهانی شدن اقتصاد و صنعت است که می‌توانیم شاهد رفاه بیشتر شهروندان و پیشرفت صنعتی در کشور باشیم.

با این نگاه و با هدف ایجاد فضای اعتماد و شفاف سازی، صنعت معدن ایران در اکسپو ۲۰۲۰ دبی در حال معرفی به جهانیان است و امیدواریم تا بتوانیم همگام با انقلاب صنعتی چهارم، شاهد رشد فزاینده‌ای در صنعت معدنکاری ایران باشیم، بهره وری عامل بسیار مهم در رشد بلند مدت و افزایش سطح استاندارد زندگی است و فقدان آن در صورت ادامه یافتـن در طـول انقلاب صنعتی چهـارم به معنای کوچک شدن اقتصـاد است، لذا همـگام با توقعـات بهـره‌وری بالا باید پیشرفت‌های نمائی فناوری و نوآوری را نیز در نظر بگیریم و حرکت دنیا را در این راستا رصد کنیم، امروز و در شرایطی که عایدی ما از انقلاب صنعتی سوم رو به نقصان است، جهان توسعه یافته، آماده مواجهه با انفجار بهره وری ایجاد شده توسط امواج فناوری‌های جدید ناشی از انقلاب صنعتی چهارم است. اکسپو ۲۰۲۰ محلی است برای درک و تحقق کامل کارآیی در محیط دیجیتال و فهم قواعد رقابتی اقتصاد انقلاب صنعتی چهارم و بطور قطع و یقین شرکت ها، بنگاه‌ها و دولت‌های جا افتاده از نوآوری تحت فشار شدید شرکت ها و بنگاه های نوآور و دولت ها قرار دارند و باید بتوانیم تبعات منفی مربوطه، خصوصا نابرابری اشتغال و بازار کار را تشخیص داده و آنها را به درستی مدیریت کنیم.

استقبال بازدیدکنندگان و مقامات خارجی از سالن معدن پاویون ایران در اکسپو را چگونه ارزیابی می کنید؟

تا این لحظه بر اساس سنسور شمارش نفرات تعبیه شده در فضای سالن معدن و صنایع معدنی در پاویون ایران حدود ۴۷۰ هزار نفر بازدید کننده از این فضا وجود داشته است، از ۱۹۲ کشور حاضر در اکسپو، ۵۰ کشور در بخش معدن با ما ارتباط برقرار کرده‌اند که این موضوع حاکی از علاقه مندی خارجی ها به صنایع معدنی کشورمان است.

انتهای خبر/


١١:٢٧ - پنج شنبه ٢٥ آذر ١٤٠٠    /    شماره : ٢٨٦٧    /    تعداد نمایش : ٣٦٤